info
Prvomájový výstup na rozhlednu Tanvaldský Špičák * 1. 5. - zahájení letního provozu lanovky na Tanvaldský Špičák

Revitalizace Protržené přehrady na Bílé Desné

Z podnětu obce Albrechtice v Jizerských horách, města Desná a partnerských subjektů Lesů České republiky, s.p. a Povodí Labe, s.p. bylo v roce 2013 přistoupeno k rozsáhlé revitalizaci kulturní památky "Protržené přehrady na Bílé Desné" včetně přilehlého území. Rádi bychom Vás seznámili s probíhajícími i plánovanými úpravami.

cedule_protrzenka_1.jpg


Koncem roku 2013 proběhlo odtěžení vzrostlých, náletových, smrkových porostů z prostor hráze a bývalé vodní nádrže. V květnu 2014 byla dokončena pěší lávka přes Bílou Desnou. Lávka je součástí žlutě značené turistické trasy a připravované naučné stezky. „Protržená přehrada“. Nová naučná stezka seznámí návštěvníky s technickým řešením jednotlivých objektů, ale i s lidskými chybami, které vedly v roce 1916 k tragické katastrofě. Vlastní revitalizace kulturní památky a naučná stezka je plánována ve druhé polovině roku 2014 a v roce následujícím. Součástí úprav je obnovení přístupové stezky na koruně hráze, realizace vyhlídky a terénního schodiště, výměna zábradlí u vyhlídek, schody k lávce a vytvoření turistických chodníků v areálu přehrady. Společnou snahou partnerů je i vybudování jednoduché turistické útulny v prostorách bývalé Krömerovy boudy, která by měla být dokončena v letní sezóně 2015.


Veškeré činnosti probíhají ve vzájemné shodě mezi partnerskými subjekty (Lesy ČR, s.p., Povodí Lade, s.p.), místními samosprávami (obec Albrechtice v Jizerských horách, město Desná) a orgány státní správy (Správa CHKO Jizerské hory, Městský úřad Tanvald, odbor životního prostředí, Národní památkový ústav v Liberci).

« Zpět na přehled novinek11.07.2014zdroj: jizerske-hory

Partneři skiarény

InnogyAuto LoudaAlpine ProPetřínSCRJSitourLesy ČR